Евродепутатът Илхан Кючюк откри детска площадка в севлиевското с. Петко Славейков
юни 19, 2016
Подобряване на сътрудничеството между страните членки в областта на образованието и обучението
юни 22, 2016

Снимка от недалечното европейско минало разкрива истинската причина защо британците трябва да гласуват за оставане в ЕС

* Материалът е публикуван в 24chasa.bg

Illhan_Kyuchyuk_IntogetherИлхан Кючюк е български евродепутат от АЛДЕ / ДПС и председател на Младежкото Движение за права и свободи. В края на миналата година бе избран за вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа по време на 36-тия конгрес на партията. Илхан Кючюк има активно участие по темата за бъдещето на Великобритания и предстоящия референдум. Кючюк е и единственият български политик, който замина за Великобритания, за да се включи на терен в кампанията за оставане в ЕС броени дни преди решаващия вот на Острова.

 

Различните видове аргументи – икономически, търговски, финансови, социални, както и аргументите на здравия разум – да се гласува за оставане в ЕС на 23 юни – бяха обстойно анализирани през последните четири седмици.

Има една първостепенна по важност причина обаче и тя се заключава в нещо, което нито един британец – млад или възрастен – не трябва да забравя.

Тази причина е чудесно илюстрирана в един ярък, запомнящ се образ, увековечил ужаса на група хора, изселени от Варшавското гето през май 1943 г.

1943 Stroop_Report_-_Warsaw_Ghetto_Uprising_06b 2

Кадърът е заснет от Юрген Щууп, офицер от нацисткия Щуцщафел, и включен в доклада му за ликвидирането на Варшавското гето. Снимката показва група жени и деца от еврейски произход, поели тежкия път на своята участ. На преден пан – младо момче на не повече от 10-11-годишна възраст, с високо вдигнати ръце и недоумяващи, ужасени очи. До него – млада жена, вероятно майка му, гледа с укорителен поглед войниците, охраняващи тази тъжна процесия.

Европейският съюз не е никак перфектен. В много отношения той ни дразни или отегчава, но не трябва да забравяме, че той все още се намира в процес на развитие; в период, в който има нужда от отговорно отношение и внимание.

Европейският съюз съвсем не е съвършен, има много неща, които ни осуетяват или дразнят до някава степен, но Европейският Съюз все още е в процес на усъвършенстване и се нуждае от грижи и внимание.  И въпреки това – Европа днес е едно безкрайно по-добро място спрямо времето, когато Щууп е заснел този кадър. Кадър, който красноречиво напомня на всички ни, че само глупците са в състояние да забравят историята.

Съгласен съм, че Европа днес не е съвършена, но и е безкрайно по-добро място, отколкото през 1945 г., когато варварствата на две световни войни в рамките на половин век ни показаха жестокостта, на която човечеството е способно.

Тези две войни – и двете започнали в Европа – са отнели живота на над 102 милиона души – 70 милиона военни и цивилни загиват по време на военните действия, а още 32 милиона умират от болести и недохранване.

Европейският съюз – същият този съюз, който ще бъде повлиян от решението, взето на 23 юни, се основава на един прост принцип – целта на неговите създатели е била една друга Европа, в която нова война е не просто немислима, но и практически невъзможна.

Въпреки че дори и родителите на много от нас не са били родени през 1943 г., ние нямаме право да бъдем безразлични към уроците и поуките от тази мрачна година.

Няма оправдание за отричането на идеала за обединена Европа, в която мирът и просперитетът се приемат за даденост.

Не допускам нито за момент, че Европа ще потъне в хаос ако вотът за Brexit надделее – така или иначе до този момент в кампанията имаше твърде много пропаганда.

Смятам обаче, че Европа днес, нашата обединена Европа ще бъде особено разединена. Това несъмнено ще разклати онези спокойствие и хармония, които често приемаме за даденост.

Обединеното кралство плати твърде висока цена, за създаването на по-хармонична, демократична и просперираща Европа. Това се вижда във военните гробища и в страховитите редици от бели кръстове.

Би било ужасна трагедия ако Великобритания се откаже от европейския проект именно сега, когато има работа, която предстои да бъде свършена.