Кючюк след среща с Пендаровски: Членството в ЕС трябва да е национална кауза

Евродепутатите от ДПС – на срещи в София с председателя на „Обнови Европа“
февруари 6, 2020
Илхан Кючюк: Нуждаем се от нова динамика на процеса по разширяване, за да се преодолеят резервите спрямо Западните Балкани
февруари 6, 2020

„Заседанията по Диалога Жан Моне са важни, защото акцентират именно върху това, че присъединяването към ЕС трябва да бъде национална кауза, в името на която партиите са готови да оставят настрана своите различия“. Това заяви постоянният докладчик на Европейския парламент за Северна Македония и евродепутат от Движението за права и свободи/Обнови Европа Илхан Кючюк. Той съпредседателства в рамките на 2 дни в Скопие третото заседание по Диалога за Мир и Демокрация „Жан Моне“ между представители на Европейския парламент, Европейската Комисия и Събранието на Република Северна Македония. Партнираха му председателят и Вице-председателят на Съвместната парламентарна делегация ЕС-Северна Македония – евродепутатите Андреас Шийдер и Марион Валсман. Участие в различните панели на дебата взеха Председателят на Събранието на Северна Македония, Талат Джафери, Генералният секретар на институцията – Цветанка Иванова и лидерите на парламентарно-представени партии.
Диалогът „Жан Моне“ е инструмент на Европейския парламент, вдъхновен от работния метод на едноименния европейски дипломат, насочен към установяване на медиация и процес на надпартиен диалог и представлява цикъл от подготвителни консултации с участието на лидерите на парламентарно представените в страната партии. Целта на заседанията във формата „Жан Моне“ между ЕП и Народното Събрание на Република Северна Македония е поемане на конкретни ангажименти и проследяване на тяхното изпълнение, с цел подсилване на надпартийния диалог и парламентарна култура на компромиси, комуникация и доверие между политическите партии в страната в името на членството в ЕС.
Откривайки конференцията, Илхан Кючюк отчете постигнатото по линия на Диалога за Мир и Демокрация, като припомни твърдата подкрепа както на Европейския парламент, така и на Комисията и заявката ЕК да бъде “гео-политическа Комисия“, изтъквайки „Наложи ни се да преодолеем голямото разочарование спрямо решението на Съвета да не започне преговори със Северна Македония и Албания през октомври – но вярвам, че това бе само временна пречка и до срещата на върха в Загреб ще се преодолеят резервите спрямо разширяването. Твърдо заявявам, от името на Европейския парламент, че това бе грешка на Съвета на ЕС, тъй като македонското правителство, парламент и народ направиха всичко по силите си, за да заслужат започването на преговорния процес“.
В рамките на посещението, освен участието в сесиите в Събранието, представителите на Европейския парламент се срещнаха и с президента на Северна Македония – Стево Пендаровски, с Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, с европейски дипломати в страната, както и с Посланика на Швейцария.
„Заседанията по Диалога Жан Моне са важни, защото акцентират именно върху това, че присъединяването към ЕС трябва да бъде национална кауза, в името на която партиите са готови да оставят настрана своите различия. Те са важни и защото предпоставят засилено присъствие на европейските институции. ЕС не може да си позволи да демонстрира пасивност спрямо региона, осланяйки се само на окуражаващи послания. Не можем да си позволим и да продължи тенденцията на присъединителни процес да се гледа като на нещо наложено. Държавите от Западните Балкани трябва да бъдат чути – и да станат част и от дебата за бъдещето на Европа, защото той е дебат именно за общото ни бъдеще“, коментира Кючюк.

Comments are closed.