Илхан Кючюк: Преговорите в Женева могат да се окажат последната възможност за обединение на Кипър

ДПС е домакин на стратегическа либерална конференция за Балканите
януари 24, 2017
Проведе се Председателски съвет на Младежко ДПС
януари 29, 2017

dig

Двете страни не трябва да изпускат този исторически шанс, смята евродепутатът

Евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк бе домакин на събитие в Европейския парламент, посветено на разрешаването на кипърския конфликт и находищата на природен газ в Източното Средиземноморие. Във форума участваха експерти от Швеция, Кипър и Гърция, които анализираха сложната енергийна ситуация и изключителната икономическа зона на Кипър, които продължават да разделят представителите на научните среди.

„Смятам, че моментът е подходящ за провеждане на тази дискусия, защото сме в заключителната фаза на историческите преговори в Женева. Последните усилия да бъде разрешен конфликтът в Кипър изглеждат като най-реалистичната възможност от години насам да се постигне споразумение, с което да бъде сложен край на една от най-дълго продължилите политически кризи в света.“, заяви Илхан Кючюк в своето приветствено слово.

Участниците в конференцията коментираха, че оптимистичните нагласи в Кипър, че най-накрая може да бъде постигнат мир, са породени до голяма степен от ангажимента и смелостта на двете страни в диспута. Въпреки това, те все още са изправени пред редица наболели въпроси, които блокират напредъка в продължение на десетилетия – като например как да бъдат преначертани, как да се гарантира сигурността на острова и др.

„Личното ми усещане е, че това е последният шанс за обединение на острова и вярвам в положителния резултат в следващите дни.“, коментира Кючюк пред журналисти.

Сред гостите на събитието бяха и членове и симпатизанти на ДПС от Добрич и Русе, които са на двудневна визита в Европейския парламент по покана на Илхан Кючюк. По време на посещението те имаха възможност да се запознаят отблизо с работата на институцията, да присъстват на лекция за историята и функционирането на Европейския съюз, както и да се срещнат и разговарят лично с българските евродепутати от Движението за права и свободи.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски

Comments are closed.