Илхан Кючюк е избран за член на Комитета по човешки права на Либералния интернационал

Изявление на Греъм Уотсън, президент на АЛДЕ
ноември 7, 2014
Изказване относно забраната за използване на майчини езици по време на предизборни кампании в България
ноември 12, 2014

Илхан Кючюк от Либералния алианс (ДПС) в ЕП, който защитава проевропейската позиция в дебата. (© European Parliament - Audiovisual Unit)

Евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк е избран за член на Комитета по човешки права на Либералния интернационал.

На 8 ноември в Хонг Конг се проведе 193-то заседание на изпълнителната комисия на Либералния интернационал, на което беше гласувано членството на Илхан Кючюк в Комитета по човешки права.

Комитетът се състои от 13 члена от различни държави, като Илхан Кючюк е най-младият български представител.

“Днес ставаме свидетели на стратегия и усилия за изграждане на нов, предвидим и толерантен свят. Отношенията между отделните държавни субекти в Европа и света са сложни и напрегнати. Работата по темата “човешки права” е не само ангажимент, а и непрестанна дипломатическа работа. Значителна част и от моите бъдещи проекти в Комитета по човешки права ще бъдат насочени към търсенето на решения за подобряване на познатата институционална правна рамка за човешките права”.

Основната мисия на Комитета е да служи като рамка за обмен на опит и добри практики в застъпничеството, защитата и насърчаването на правата на човека и гражданските свободи. Неговите членове участват в заседанията на Съвета на ООН по правата на човека и имат възможност, от името на Либералния интернационал, да насърчават разумни политики за правата на човека на национално и международно ниво.

Според г-н Кючюк това не е лично признание, а награда за Движението за права и свободи за политиката, която води вече години наред за осигуряване на права и свободи на малцинствата, за недопускането на етническа и религиозна омраза и дискриминация, както и за положените от ДПС усилия за развитие на либералната демокрация.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски

Comments are closed.