Изказване относно забраната за използване на майчини езици по време на предизборни кампании в България

Илхан Кючюк е избран за член на Комитета по човешки права на Либералния интернационал
ноември 10, 2014
Евродепутатът Илхан Кючюк организира втората си посетителска визита от България
ноември 13, 2014

Г-н Председател,

Колеги,

Моята родина – Република България – доскоро се сочеше като страна – пример за балансирани етно-религиозни отношения, която, благодарение на модела на толерантността, единствена на Балканите осъществи безкръвен преход от тоталитаризъм към демокрация въпреки насилствено променените имена и забранените религиозни обичаи на мюсюлманите в периода 1984-1989 година.

За съжаление, след приемането на страната в ЕС сме свидетели на своеобразен бум на крайните национализми, на езика на етнорелигиозната омраза, за да се стигне до пряко участие на ксенофобската политическа сила Патриотичен фронт в днешното управление на страната.

Днес България е единствената страна – член на ЕС, в която има тотална забрана за ползване на майчини езици в предизборната кампания. Предвид това, намираме за особено важно да се знае, че председателят на ДПС г-н Лютви Местан и още седем колеги са санкционирани с глоби от органите на правораздаването, защото по време на предизборните си срещи с избиратели са изричали някои от своите фрази и на майчиния си език. Забележете – и на майчиния си език, не единствено. В това число съм и аз.

Днес Ви представям решението на Централната избирателна комисия. В последно време чуваме гласове и от най-високо ниво. Вицепремиерът на Републиката, г-жа Румяна Бъчварова, пледира за свалянето на петминутните новини на майчин език от ефира на националната телевизия.

Бия камбаната тук в Европейския парламент и призовавам европейските институции да се ангажират с казуса, преди да е станало късно.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски

Comments are closed.